DEEP een éénjarig leerprogramma voor de watersector

In september 2021 is, na een succesvol eerste jaar, alweer de tweede lichting van DEEP (het eenjarige Data science en Engineering Expert Programma van de waterschappen) gestart. Op dit moment zijn we aan het inventariseren of er dit jaar een derde editie van deep wordt georganiseerd. 

Wat is DEEP?

DEEP staat voor “Data Science and Engineering Expert Program”. Het is een eenjarig leerprogramma waarbij data scientists en engineers worden geholpen om hun vakmanschap aan te scherpen en hun vaardigheden te gebruiken om de uitdagingen van de watersector aan te pakken.

Het programma is bedoeld voor 8 – 14 startende talenten of technische collega’s die al langer werkzaam zijn bij de waterschappen. In de tweede lichting van DEEP doen 15 deelnemers mee, een combinatie van startende talenten en technische collega’s die al langer werkzaam zijn bij de waterschappen. Aan de tweede editie doen 13 waterschappen en 1 waterschapslab mee.

Van datagedreven gemaalsturing tot datakwaliteit

De data scientists en engineers die deelnemen aan DEEP volgen eerst een 4-weekse intensieve cursus (fulltime), ontwikkeld en gegeven door Royal HaskoningDHV Digital, waarin ze technische basisvaardigheden leren en diverse softskills ontwikkelen.

In deze 4 weken volgen de deelnemers 40 verschillende trainingen over data science, data engineering, softskills en projectmanagement onderwerpen, is er focus op theorie en waterschapspraktijk en wordt de rugzak van de deelnemers gevuld met bagage die ze gedurende de opdrachten kunnen inzetten

Daarna gaan ze onder onze begeleiding aan de slag met opdrachten in twee opdrachtrondes van vijf maanden. Samen met collega’s en domeinexperts van de verschillende waterschappen doorlopen ze een stap-voor-stap werkwijze om van een idee naar een oplossing te komen. In april 2022 is de eerste opdrachtronde van dit jaar afgerond, hiervan is een digitale expo gemaakt met daarin alle eindpresentaties en opnames. Inmiddels zijn de deelnemers van start gegaan met de tweede opdrachtronde.

De deelnemers van dit jaar werken aan uiteenlopende projecten, zoals: het detecteren van waternavel op dronebeelden d.m.v. machine learning, automatisch detecteren wanneer er slakken op de sensoren zijn gekropen, het vergunningsproces optimaliseren met textmining of op basis van de waterbalans en de weersverwachting een voorspelling maken hoe de gemalen de volgende dag het best kunnen worden ingezet. In deze projecten wordt gebruik gemaakt van de Schrum/Agile methodes. Doordat de opdrachten worden gedaan in een multidisciplinair team, met ook mensen uit de business, maken ook zij kennis met de mogelijkheden van data science en meer datagedreven manier van werken.

Bij ieder waterschap wordt één opdracht uitgevoerd, waar deelnemers van verschillende waterschappen aan meewerken om kruisbestuiving te bevorderen. In mei starten we met de tweede opdrachtronde van de tweede editie. In de maanden daaraan vooraf worden de DEEP’ers ondersteund en begeleid om binnen hun waterschap een nieuwe opdracht te vormen.

 

Digitale transformatie in water

Het DEEP-programma is opgezet door en bedoeld voor waterschappen die kennis willen ontwikkelen en delen met andere waterschappen op gebied van data science en data engineering.

Naast het aantrekken van talent, en het opleiden van deelnemers, brengt DEEP een vliegwiel op gang bij deelnemende waterschappen doordat het programma zich richt op de brede organisatie. Die organisatie is keihard nodig om toepassingen van data scientists en engineers succesvol te laten zijn en te implementeren.

Zo worden binnen verschillende Communities of Practices ervaringen gedeeld over benodigde data-infrastructuur voor datatoepassingen, worden tools en programmatuur uitgewisseld en worden best practices gedeeld over het identificeren en concretiseren van opdrachten.

Deze verschillende CoP’s zijn volop in ontwikkeling en bestaan inmiddels al uit tientallen waterschapsprofessionals. De CoP’s bestaan inmiddels uit een groot netwerk, zowel op basis van DEEP 1 en DEEP 2 waterschap professionals. Dit geeft een boost aan de transformatie van de sector. DEEP is een initiatief van de waterschappen, mogelijk gemaakt door het Waterschapshuis.

Wil jij deelnemen aan DEEP?

 

Als jouw waterschap geïnteresseerd is in deelname aan DEEP, is dit het moment om contact op te nemen.

Interesse om als deelnemer mee te doen? Houd onze social media kanalen in de gaten of laat je gegevens achter op www.intodeep.ai.

Neem contact op met Leonie Klaassen via leonie.klaassen@rhdhv.com of 06-82904970 voor meer informatie.