Zomerblog No. 2 van 6 – Ultraloopje

Ulaanbaatar is de hoofdstad van Mongolië. Het is de koudste hoofdstad ter wereld met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van -1,3 graden Celsius.  Deze week is het daar rond de 25 graden.

Op ons kantoor is het, zonder airco, nu wel erg warm. Gedachten dwalen af naar alles wat frisser is, bijvoorbeeld Ulaanbaatar. Ook omdat een collega van mij op vakantie is in Mongolië. Deze sportieve collega doet mee aan de Gobi march van 29 juli t/m 4 augustus. Een soort Nijmeegse 4-daagse maar dan 250 kilometer rennen/wandelen door Mongolië in 6 etappes. Ja, je hebt vrij genomen dus we noemen het vakantie. Je kunt de march overigens volgen op www.4deserts.com. Het lijkt mij een groot avontuur en ik denk dat 250 kilometer lopen door de Mongoolse steppe lichamelijk en geestelijk pijn gaat doen. Waarom doet deze fijne collega dit? Ik hoop dat ze haar zieleroerselen nog uitgebreid wil delen.

Tegelijkertijd verbaas ik me ook niet echt over deze ‘vakantie’. Als je eenmaal een paar keer een marathon hebt gelopen ontstaat er een vorm van armoede, in de zin van het verlangen naar meer. Het gaat eigenlijk vanzelf. Je wordt meegenomen in de informatiebubbel van de lopers community (www.imaginerun.com is trouwens leuk voor op vakantie). Een paar maanden terug ben ik meegegaan naar een lezing over de Two Oceans Marathon en de Comrades in Zuid-Afrika, 56 en 86 kilometer. Een mooie presentatie over afzien, elkaar helpen, broederschap, blauwe oceanen, prachtig land, schema’s en natuurparken. Ik denk er nog even over na; 56 km is geen 42 km en het publiek zag er zeer afgetraind uit.

Word je er ook gelukkig van?

De Griekse filosofen zeiden al dat gelukkig zijn (geluk) het belangrijkste doel is in het leven. Volgens Aristoteles (384 -322 v. Chr) is geluk niet zozeer verbonden aan karakter maar een vorm van activiteit. Hij onderscheidt 2 soorten activiteiten. Activiteiten die noodzakelijk of wenselijk zijn voor iets anders en activiteiten die wenselijk zijn op zichzelf. Geluk behoort tot deze 2e categorie. Aan geluk ontbreekt namelijk niets. Maar in welke activiteit vind je dan het geluk? Aristoteles legt in het 10e boek van de Ethica Nicomachea uit dat het de activiteit van contemplatie (beschouwing, studie) is waar een mens perfect gelukkig van wordt. Hij erkent dat amusement en vertier geluk geeft, maar dat is geluk van een lagere orde. Amusement ziet hij als een vorm van rusten. Rusten is noodzakelijk om te werken en daarmee niet een doel op zichzelf.

Waarom dan contemplatie als hoogste geluk?

  • Contemplatie is voor de mens de hoogst bereikbare activiteit omdat de mens zich onderscheidt door haar vermogen tot denken
  • Contemplatie is ook de activiteit die het meest continu is, we kunnen hier eindeloos mee doorgaan
  • En het nadenken, het beschouwen geeft plezier omdat kennis plezier geeft
  • Je hebt er niets voor nodig, alleen jezelf zonder anderen of materiële zaken
  • Contemplatie is een activiteit die geliefd is om zichzelf, er is geen ander doel

Dus ja, van lopen kun je gelukkig worden, maar het geluk is van een 2e orde. Het meest gelukkig worden we (volgens Aristoteles) dus van het inzetten van ons vermogen tot nadenken. Een van de redenen waarom ik het vak van consultant zo waardeer is juist het beroep dat klanten doen op mijn denkend vermogen. Na de zomervakantie doen m’n collega’s en ik dat graag weer op het gebied van (digitale) business transformatie!

Maar nu tijd voor rust in de zon, op de camping, aan het strand en voor de liefhebber tijdens een ultraloop! Sommigen kunnen dit misschien combineren met contemplatie. Of contemplatie tot een runners high kan leiden geloof ik overigens niet, maar het is wel te combineren met een drankje op het terras van misschien wel de mooiste strandtent in Nederland: Natural High op de Brouwersdam.

Voor het geluk van een runners high moet je toch echt gaan lopen.

Carola Voogd, Senior Business Consultant bij Adviesgroep Novius, gelukszoeker, loper, denker

Voor meer informatie over genoemde onderwerpen of over Business Transformatie Planning kun je contact met mij opnemen via: cvoogd@novius.nl of via 06 51 89 65 74. Of anders via het secretariaat van Novius via: 0343 76 00 76.

Zomerblog No. 1 van 6 – Zwerven!
Zomerblog No. 3 van 6 – Luisteren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.