Zomerblog No. 1 van 6 – Zwerven!

Vandaag heeft ook het Noorden zomervakantie. Dan hebben we officieel met z’n allen zomervakantie. Rustig op de weg, rustig op kantoor. Tijd om geestelijk te ontspannen, na te denken, te reflecteren op allerlei zaken. Mooi als dat samen kan komen in de serie Novius zomerblogs.

Mijn buren hebben een camper, een leuke voor 2 personen. De camper is wit (dat zijn ze denk ik bijna allemaal). Merken ken ik niet, alleen kleuren. Een kleine dus, voor 2 personen, wit. Binnenkort zal de zwerfauto (Van Dale: motorhome, kampeerwagen) gestart worden voor een zwerftocht (Van Dale: tocht die men zwervend doet zonder bepaald doel) door Europa. Zwerven met de zwerfauto, overnachtend op zwerfkampen (Van Dale: het kamp voor trekkers op een zwerftocht), ver verwijderd van de vaste woon- en verblijfplaats die de gelegenheidszwerver wel heeft. Zwerven, net als zwaan of Zweinstein (school voor hekserij) een mooi zw-woord. Zwerfkei is ook mooi, een grote kei van ver verwijderde gebergten afkomstig en door gletsjers meegevoerd.

De meeste zwerfwoorden hebben een minder vrolijke kant: zwerfjongere, zwerfkat, zwerfhond, zwerfkind, zwerfleerling. Het gemis hier is juist de vastigheid en veiligheid. Zwerven combineert niet met kinderen (of huisdieren). Een paar jaar terug sliep onder het viaduct in onze woonwijk een jonge zwerver. Iets wat hier nog wel uitzonderlijk is. Ik was al twee keer langs de man gerend op mijn trainingsrondje. Na de 2e keer kreeg ik hier wat wroeging over. Als de man er op mijn volgende rondje nog zou zijn zou ik hem aanspreken. Tegelijk bedacht ik me dat het toch wel handig zou zijn als de man inmiddels opgevangen zou zijn. Want wat kon ik aanbieden. Mee naar huis nemen? Kleren van m’n vriend geven, bad vol laten lopen, kop koffie, goed gesprek en nrs van instanties opzoeken? Hmmm… De man was er nog. Ik ben gestopt en heb ongeveer het volgende gezegd. “Hoi, ik loop nu voor de derde keer langs je en ik vraag me af of ik wat voor je kan betekenen”. Ik had zijn volle aandacht en hij zei: “Nee, dankjewel. De mensen zijn hier zo lief voor me, ik heb een slaapzak, krijg etensbakjes en vanaf vanavond heb ik een slaapplaats”. Er zijn dus veel mensen zorgzamer dan ik.

Gelukkig zijn er altijd tweede kansen. Een paar maanden terug heb ik met een vriendin een zwervende hond naar het asiel gebracht die daar de volgende dag herenigd is met zijn baasje. En deze zomer biedt iedere dag kansen! Het probleem is niet de zwervende honden maar het zwervende afval. Nog een keer Van Dale: zwerfvuil is rondslingerend afval van particuliere herkomst, achteloos weggegooide verpakkingen e.d. De niet zo leuke kant van mooi weer en recreatie. Afval hoort niet te zwerven maar heeft een duidelijke bestemming nodig. Een paar keer per week neem ik een extra zak mee en verzamel ik op mijn wandelingen langs de Maas alles wat eigenlijk in de vuilnisbak thuishoort en niet in de rivier waar het zich uiteindelijk verenigt in een grote plastic soep op de Oceanen.

Argument om dit niet te doen is natuurlijk dat de ander (de achteloze) zo niet leert zijn afval bewust weg te gooien in de prullenbak. Achteloosheid verdient een eigen blog, misschien de volgende keer en dan in samenhang met de filosofie van Kant. Ik ga erover nadenken maar niet nu, eerst heel concreet ieder stukje naar de prullenbak!

Als nu iedereen…1 stuk zwerfaval opruimt per dag!

https://www.nudge.nl/projects/zwerfafval/

https://www.supportervanschoon.nl/

Voor de Noviaan denk ik best lastig (en over het algemeen ook niet raadzaam) om meteen naar executie, uitvoering, te gaan zonder duidelijke strategie. Zie voor het belang van S2E (strategy to execution) de Novius paper op deze site. Als je in de vakantie ook over strategie wilt nadenken kijk dan eens naar de site van partnersforinnovation.com en nodig Siem Haffmans uit om te praten over duurzaamheid en de circulaire economie. Wij stellen graag onze Oranjerie in de mooie omgeving van Langbroek beschikbaar!

Dag zwervers, dag Novius collega’s, klanten, lezers, veel plezier op alle zwerftochten!

Carola Voogd, Senior Business Consultant bij Adviesgroep Novius, zwerver, loper, denker

 

Voor meer informatie over genoemde onderwerpen of over Business Transformatie Planning kun je contact met mij opnemen via: cvoogd@novius.nl of via 06 51 89 65 74. Of anders via het secretariaat van Novius via: 0343 76 00 76.

Processen ontwerpen in een agile organisatie, is dat zinvol?
Zomerblog No. 2 van 6 – Ultraloopje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.