Gezondheidsdienst voor Dieren

Gezondheidsdienst voor Dieren

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) verandert steeds meer in een informatieleverancier. De GD ontvangt, combineert en verrijkt informatie, en deelt die vervolgens met anderen. In 2010 maakte de GD met behulp van Novius een grote moderniserings- en optimaliseringsslag.

Het traject begon met het opstellen van een Business Informatieplan (BIP): een nieuwe kijk op dienstverlening, processen en informatievoorziening. Om draagvlak te creëren, werden vanuit de hele organisatie medewerkers betrokken. Memorabel waren de zogenaamde “pizza-sessies”: informele bijeenkomsten waar ideeën en vragen werden uitgewisseld.

Na het scherpstellen van de visie werd de referentie-architectuur verder geformaliseerd. Nieuwe standaarden en principes leidden tot een gemeenschappelijke (modelleer)taal, die de onderlinge communicatie en het contact met de stakeholders verbeterde. CIO Jan Smelt: ‘Novius leerde ons om door verschillende brillen naar de modellen in de referentiearchitectuur te kijken. In plaats van uit te gaan van een enorme berg documentatie, pikken we er nu de informatie uit die voor stakeholders van belang en van toepassing is.”

De GD heeft optimaal kunnen profiteren van de krachtige combinatie van BIP en werken onder architectuur. Jan Smelt: “Er is een duidelijke structuur aangebracht en we hebben een professionaliseringsslag gemaakt op het gebied van architectuur.” Doordat het wiel niet voor ieder project opnieuw hoeft te worden uitgevonden, kan de GD gericht werken aan continue verbetering.

De volledige casebeschrijving kunt u via onderstaande link downloaden