Computable Awards 2019: Novius en NS pakken tweede plaats in de categorie ‘ICT-project van het grootbedrijf’!

De tweede plaats met het project ‘Internet of Trains’ is een fantastische uitkomst, waar we meer dan trots op zijn.

Nederland heeft een van ’s werelds drukst bereden spoornetwerken. Snelheid, veiligheid, stiptheid en hoge kwaliteit voor reizigers zijn van grootbelang. Om dit alles mogelijk te maken, is data onmisbaar. Treinen zijn rijdende computers geworden, die real time enorme hoeveelheden data uitwisselen met andere systemen van NS. Het gaat dan om betrouwbare en nauwkeurige informatie over zaken als de positie van de trein, de samenstelling, de snelheid, de bezetting en de staat van apparatuur. De data wordt ook gebruikt om de reizigers in de trein te informeren over vertrek- en aankomsttijden, over de beschikbaarheid van zitplaatsen, enzovoort.

Dit alles is mogelijk gemaakt door de introductie van het digital twin concept. Hans Tönissen, principal architect van Novius: “Elke trein krijgt een compleet eigen datacenter aan boord. Dit datacenter ontvangt en verwerkt signalen van een paar duizend sensoren, die in de trein zitten. Van deze enorme datastroom wordt middels edge computing onmiddellijk informatie gemaakt die door de machinist, conducteur en reiziger gebruikt kan worden. Maar deze datastroom gaat ook real time via een draadloos 4G netwerk naar een datacenter van de NS, de virtuele trein, zodat ook andere afdelingen (als verkeersleiding, materieelbeheer en hulpdiensten) over deze data kunnen beschikken.”

In de categorie “ICT-project van het grootbedrijf” waren 50 projecten aangemeld. Na een eerste selectie ontstond een short list van 10 projecten. Deze projecten mochten een presentatie geven aan de vakjury, waarna 5 projecten werden genomineerd voor de Computable Award. NS en Novius eindigden op een riante tweede plaats in de finale. Een prestatie van formaat, die zeker ook de aandacht zal trekken van buitenlandse spoorwegbedrijven en bouwers van treinen.

De Computable Awards 2019 stonden in het teken van digitalisering, dat als vijfde basiselement werd gekoppeld aan aarde, lucht, vuur en water. Ons project “Internet of Trains”, als knipoog naar “Internet of Things”, voldeed daar in ieder geval volledig aan.