Blog: Een gezonde Datahuishouding is essentieel voor elke Datagedreven Organisatie!

Wat is een datagedreven organisatie? Het antwoord lijkt simpel: een organisatie waar besluitvorming veelal plaatsvindt op basis van data en inzichten. Het adagium van de datagedreven organisatie werd onbewust treffend door W. Edward Deming samengevat met de bekende quote: “In God we trust, all others must bring data”.

Om een datagedreven organisatie te worden dient er een datacultuur te ontstaan: medewerkers hebben toegang tot data, begrijpen de data, vertrouwen de data, interpreteren de data, nemen betere beslissingen en zien nieuwe kansen met data. Het is een zelfversterkend proces, waarbij continu waarde wordt gecreëerd, en waarbij het momentum om meer te doen met data wordt gecultiveerd. Wij spraken hierover in het webinar van 4 juni over onze aanpak om een datagedreven organisatie te worden (kijk hier het webinar terug).

Aan het fundament van dit zelfversterkende proces ligt de datahuishouding (datamanagement). De datahuishouding moet zorgen dat data juist, volledig, consistent, beschermd en tijdig beschikbaar is. Deze kwaliteitsaspecten van data zijn cruciale randvoorwaarden om waarde te creëren en momentum vast te houden voor de datagedreven organisatie (in wording). De datahuishouding dient structureel opgezet en ingericht te worden: just in time and just enough.

De inrichting van de datahuishouding kent voldoende uitdagingen. Strengere regelgeving, zoals de AVG, moet nageleefd worden. Een steeds groter aanbod van data vanuit het internet of het Internet of Things dient real-time verwerkt te worden. De beveiliging tegen cybercriminaliteit moet simpelweg in orde zijn. En daarbij dient de weg te worden gevonden in de erfenis van de afgelopen decennia: data is overal en nergens, meerdere keren opgeslagen, de kwaliteit is onbekend en bestaande data stromen zijn ondoorzichtig of moeilijk beheersbaar.

 

Elke organisatie met datagedreven ambities zal een datahuishouding moeten inrichten die past bij haar datastrategie, interne en externe eisen en data use cases die waarde creëren. Processen, organisatie en technologie dienen efficiënt en adequaat op elkaar te worden afgestemd. Uiteindelijk moet “Fit for Purpose Data” het resultaat zijn.

Richard Veltman, senior business consultant en member van het data team bij Adviesgroep Novius.

 

 


Wil je meer informatie over de mogelijkheden met de datahuishouding bij jouw organisatie? Neem dan direct contact op met Richard via rveltman@novius.nl  of anders via het secretariaat van Novius via 0343 – 760076.


Deel 2: Beheersbaar realiseren
Blog 1 van 6 – Van aansluiting IT op business processen naar IT als bron voor business innovatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.