Een klantcase: in 7 weken 7 jaar verder!

 

Onlangs heeft Novius met succes de eerste 3 stappen van haar i-five methode doorlopen bij een klant in Parijs.  De aanleiding vormde de zorg die onze klant uitte over haar projectportfolio: 95% van de projecten die wij lanceren zijn gericht op het verbeteren van het heden. Wij hebben vrijwel niets in de steigers staan dat anticipeert op de toekomst.

Onze belofte hierop luidde:  In 7 weken 7 jaar verder!

Dit is wat we hebben gedaan:

Week 1: Initiatie (i-five stap 1) – Nadat de Battle of Disruption voor diverse groepen haar werk had gedaan in termen van ‘awareness’, werd op creatieve wijze een Core team en een Challenge team samengesteld. De eerste opdracht was om met elkaar de Novius Digital Maturity Scan uit te voeren. Dit leverde alvast een duidelijk beeld over de digitale volwassenheid van de organisatie aan de vooravond van transformatie.

Week 2: inspiratie (i-five stap 2) – In een paar workshops werd gezocht naar inspiratie in de sector; wat gebeurt daar allemaal? Maar ook, wat speelt er buiten de sector en wat kunnen we daar van leren? Dit gaf al direct een beeld van focusgebieden waar we vervolgens op konden inzoomen.

Week 3, 4, 5: “impact” (i-five stap 3) – Vanuit het gezegde “To disrupt or to be disrupted” draaiden we een workshopcyclus van 5 workshops. De eerste sessies gingen over “to be disrupted”: wat komt er allemaal op ons af en wat moeten of kunnen we daarmee? In het verlengde daarvan gingen de laatste workshops over de eigen kansen om te disrupten, binnen of buiten de sector.

Week 6: scenarios (i-five stap 3) – Met de ruim 70 ideeën uit de workshops gingen we aan de slag door ze te combineren naar scenario’s op basis van ‘likelihood en impact’. Hieruit ontstond een vijftal strategische thema’s waar de organisatie mee aan de slag zou moeten gaan.

Week 7: herformuleren strategie (i-five stap 3) – Door de huidige strategie in combinatie met de reeds lopende projecten te verenigen met de vijf strategische thema’s, ontstond een strategische roadmap voor de komende 5 tot 7 jaar. Tenslotte werd het geheel door de Core en Challenge teams aangeboden aan het managementteam. Voor de verdere uitwerking werd het Novius ‘Business Transformation Framework’ aangeboden als best practice voor de doorvertaling en implementatie van de hernieuwde strategie. Deze stappen vinden we terug in onze i-five stap 4 “inrichting”, respectievelijk i-five stap 5 “implementatie”. Zo werd in een tijdsbeslag van 7 weken het fundament gelegd voor de komende 7 jaar.