Blog: Actief aan de slag met Data Stewardship

De data steward vervult een sleutelrol op het gebied van datamanagement en brengt bedrijfsinzichten op het gebied van data samen met IT mogelijkheden. Zowel als coördinator, facilitator en veranderaar. Maar hoe faciliteer en stimuleer je vanuit die rol een goede datahuishouding en een versterkende data cultuur? Waarom is deze rol zo essentieel en hoe kan je je rol goed invullen? En wat betekent dat voor de activiteiten in je organisatie?

De data steward als spin in ‘t web

Waar veel van onze organisaties steeds meer met data analytics doen, groeit gelukkig ook steeds meer het besef dat datamanagement aandacht vereist. Om het succes daarvan te vergroten, heeft een bekende verzekeraar de cruciale rol van de data steward in het leven geroepen. De data steward is de spin in het web op het gebied van datamanagement, die verbinding aanbrengt tussen beleid, toepassing van data en de fysieke opslag. Hoewel de rol was toegewezen, merkte men dat het in de praktijk lastig was om invulling te geven aan deze rol. Er was behoefte aan:

  • Duidelijkheid over de rol;
  • Bewustwording van het belang ervan;
  • Praktische vaardigheden om de rol goed in te vullen.

Training als middel om data stewards te laten uitblinken

Daarom gaven wij vanuit Novius deze data stewards in een 3-daagse training inzicht in het data management proces, het belang van hun rol en gaven wij hen tegelijkertijd de kans aan de slag te gaan met het oefenen van vaardigheden. Bovendien gingen zij, aan de hand van gestructureerde theorie, in gesprek over de toepassing op de eigen organisatie. Zo werkten we stap voor stap toe naar het in kaart brengen van de teamopgave. Tegelijkertijd lieten we de data stewards ervaren wat van hen gevraagd wordt en stelden zij persoonlijke leerdoelen op.

“Ik vind het leuk om hier zelf zo actief mee aan de slag te zijn. Het dwingt mij goed na te denken over mijn eigen situatie. Het activeert me hiermee aan de slag te gaan.” – reactie van een deelnemende Data steward.

Sterkere invulling van de rol, op weg naar nog betere bedrijfsresultaten

Het resultaat van de training is meer dan het leren van theorie en vaardigheden; de eerste stappen naar een data roadmap zijn gemaakt, in de vorm van actiepunten en data use cases. De training stelt data stewards in staat de belangrijke rol goed in te vullen en prioriteiten te stellen. Het besef dat de data stewards de veranderaars zijn rondom data is gegroeid binnen de organisatie. Zij dragen eraan bij dat data juist, volledig, consistent, beschermd en tijdig beschikbaar is. Een uitdaging voor ons als Novius is om deze klant ook te helpen door hun informatie- en proceseigenaren mee te nemen in de wereld van beheerste data. Om zo nog verder bij te dragen aan een versterkende data cultuur, zodat deze verzekeraar in staat is om nog betere bedrijfsresultaten te realiseren.

Jörg Schorning, principal business consultant & Kaj Gruppelaar, business consultant bij Adviesgroep Novius.

 


Wil jij meer weten over Data Stewardship of onze Data Stewardship training? Neem dan contact met ons op via office@novius.nl of via 0343 – 76 00 76.


Blog 1 van 6 – Van aansluiting IT op business processen naar IT als bron voor business innovatie
Data als essentieel middel om bedrijfswaarde te creëren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.