5 tips voor een snelle start met bedrijfsarchitectuur

Veel organisaties die te maken hebben met grootschalige digitale veranderingen zien de noodzaak om business en IT in samenhang te veranderen.

Digitale transformatie, datagedreven werken of customer engagement hebben naast de technologie ook een menselijke kant. Een samenhangende bedrijfsarchitectuur is hiervoor zeer waardevol. Daarin staat immers de bedrijfsinrichting van de huidige organisatie naast die van de gewenste organisatie. Maar hoe voorkom je dat je nog met lege handen staat op het moment dat je voor het eerst om architectuuradvies wordt gevraagd door de stuurgroep? Ik ben Victor Akkersdijk, principal business consultant bij Adviesgroep Novius, en ik heb 5 tips voor een snelle start met bedrijfsarchitectuur.

Tip 1: Leentjebuur spelen 

De meest efficiënte start voor een bedrijfsarchitectuur is hergebruik van modellen waar andere architecten al maanden lang op hebben gezwoegd. Op allerlei gebieden zijn referentiearchitecturen gemaakt. Per sector, bijvoorbeeld de GEMMA voor de gemeentelijke overheid en CORA/VERA voor woningcorporaties. Maar ook per domein, zo heeft de HORA voor het Hoger Onderwijs een goede uitwerking van de HR-functie. En ook per aspect, zoals Open Infrastructure Architecture repository voor Infrastructuurmodellen of TOGAF’s Technical Reference Models. Daarbij dragen sectorspecifieke referentiearchitecturen vaak bij aan de interoperabiliteit binnen ketens, omdat er dezelfde gegevensdefinities en standaarden worden gebruikt.

Tip 2: Hergebruik modellen uit de organisatie 

Zoek en gebruik “modellen” die al zijn opgesteld in de organisatie, zoals het organigram, een functiehuis, processen van kwaliteitszorg/control en de CMDB. Dat levert snel en eenvoudig resultaat en hiermee geef je de bedrijfsarchitectuur een herkenbare basis voor je stakeholders. Natuurlijk is het dan nog zoeken naar het juiste abstractieniveau. En je zal moeten bijschaven om er een architectuurmodel van te maken. Maar de inventarisatie is dan al gedaan. Bovendien geef je met hergebruik waardering aan de moeite die je collega’s al in die modellen hebben gestoken.

Tip 3: Principes sturen verandering 

Een cruciaal onderdeel van de bedrijfsarchitectuur zijn de principes. Begin bijvoorbeeld met een referentieset (bv TOGAF, of GEMMA) en analyseer het bedrijfsbeleid om ze bedrijfseigen te maken. Zeker, de vertaalslag van de strategische doelstellingen van jouw organisatie naar principes die de bedrijfsinrichting sturen vraagt tijd. Maar dat betaalt zich terug op het moment dat er verschillende inzichten zijn over de te bevaren koers. Ook als er nog niet voldoende modellen zijn. Vergeet vooral ook niet de principes te communiceren met en/of te laten bevestigen door jouw stakeholders. Alleen dan bieden ze gedeelde uitgangspunten voor de toekomst.

Tip 4: Begin klein, wees selectief 

Archimate en TOGAF zijn rijk gevulde gereedschapskisten voor architecten. Het zou echter jaren kosten om daarmee een volledige bedrijfsarchitectuur op te stellen. Gebruik een architectuur raamwerk om te focussen, zoals ons Novius Architectuur Raamwerk. Dat is nog steeds omvangrijk, maar met de bijbehorende Stijlgids zoomen we verder in op gangbare modeltypes.

Mijn tips voor modellen die populair zijn in de communicatie met de omgeving: procesmodellen, een applicatielandschap en praatplaten. Bijvoorbeeld een praatplaat waarin stakeholders, processen, applicaties en data bij elkaar komen. Maar de meest bruikbare modellen om richting te geven aan verandering zijn het bedrijfsfunctiemodel en bedrijfsobjectenmodel. Deze modellen zijn inrichtingsonafhankelijk en dus stabiel. Zie tip 1 om hier gemakkelijk aan te komen.

Tip 5: Zoek de energie 

Zelfs met een focus op enkele populaire en bruikbare modellen is het opzetten van een bedrijfsarchitectuur een flinke klus. Sluit daarom aan bij veranderingen waar energie op zit. Een businessdomein dat wil veranderen. Of werk de architectuur uit voor een programma. Als de hele organisatie verandert, werk dan bedrijfsbreed op een hoog abstractieniveau om de strategie in beeld te brengen.

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met het opstellen van een bedrijfsarchitectuur: hoe ben je snel tot resultaten gekomen om de organisatie richting de toekomst te sturen? Ik hoor het graag. Je kunt mij bereiken door te mailen naar vakkersdijk@novius.nl of te bellen naar 06-26322811.

 


Blog 2 van 6 – Strategievorming: van diesel via pedelec naar Vehicle-to-Everything
15 jaar Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (deel 1)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.